Everesta, s.r.o.

… je možno přistoupit k inscenaci veřejného procesu.

Milada Horáková při závěrečné řeči; foto ČTK

Opera Národního divadla
Zítra se bude…
Hudba: Aleš Březina
Libreto: Aleš Březina, Jiří Nekvasil
Dirigent: Marko Ivanović
Režie: Jiří Nekvasil
Účinkují: Soňa Červená, Jan Mikušek
Dále účinkují: Kühnův dětský sbor, Canti di Praga, instrumentální soubor PurPur

Opera Zítra se bude… je označena jako hudební příběh o procesu s Miladou Horákovou na dobové texty. Zdá se téměř nemožné, že by někdo dokázal zhudebnit tento vykonstruovaný soudní proces, navíc s přezpívanými autentickými texty. Dá se však říci, že autorům se tento husarský kousek podařil.

Scéna první – Prolog. Soňa Červená sedí v první ředě mezi diváky, zhasínají světla a vyzrálý klidně působící hlas zpívá: „Oděvy levné a přitom tak divné.“ Právě tento hlas Soni Červené v roli vyrovnané Milady Horákové krásně kontrastuje s hysterickým falzetem Jana Mikuška představujícího prokurátora. Inteligentní, sebevědomá a vyrovnaná žena proti prokurátorům, komunistické porotě a zfanatizovanému lidu. Už pouze z vědomí toho, že jde o autentické texty z procesu, naskakuje husí kůže. Doslovný přepis z protokolů někoho může zpočátku překvapit. Je vůbec možné přezpívat úřední dokumenty? Brzy zjistíte, že to možné je.

Oba hlavní protagonisté vystřídají během představení několik rolí a prostřednictvím jejich rozdílných hlasů je vyjádřena atmosféra celého procesu a doby. To je jedinečnost opery. Dalším působivým prvkem je dětský sbor. Dívenky v roli prokurátorů, zakrvácených řezníků.
Moderní a jakoby strohá hudba dodává představení dramatičnost. Disharmonie a skřípavé akordy dávají jasně na srozuměnou, že na jevišti se neodehrává nic hezkého.
Další zajímavostí je scéna. Stejně jako celá opera je plna symbolů. Železná konstrukce, lavice obžalovaných, tabule s rozsudky. Šibenice. Diváci se na operu dívají skrz fólii a v okamžicích, kdy zhasnou světla, vidí v odrazu sami sebe. Myslím, že není potřeba k tomu nic více dodávat.

Více už prozrazovat nebudeme. Běžte se podívat a poslechnout si představení sami.

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
6 + 9 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.