Everesta, s.r.o.

Co je to Outplacement?

Ilustrace - Outplacement

Podniky propouštějí! V globální hospodářské krizi roste nezaměstnanost! Víte, co je to Outplacement? Na toto slovo jsme v poslední době naráželi, a tak jsme o jeho vysvětlení požádali Radomila Bábka, ředitele poradenské a vzdělávací společnosti ECS Edconsia.

Outplacement je obtížné přeložit jedním slovem. Jedním z výstižných vysvětlení by mohlo být, že je to soubor nástrojů, procesů a metod, jak pomoci lidem i firmám, v období jejich rozchodu.

Outplacement znamená, že zaměstnavatel se stará o své zaměstnance, kterým dává výpověď. Může pro ně zajistit, tedy dohodnout a zaplatit, poradenské služby. Zaměstnanci se dozvědí, jak se chovat u výběrových pohovorů, připraví se ně, poradci jim pomohou napsat životopis, ale také pomohou s výběrem vhodných pracovních míst. Často je součástí outplacementu možnost navštívit psychologa, který pomůže lidem, kteří ztratili práci vyrovnat se s touto náročnou situací. Další pomocí je odborná příprava na jiné povolání, rekvalifikace apod.

Jistě by se dalo popsat mnoho dalších možností, kdy prostřednictvím outplacementu zaměstnavatel pomáhá odcházejícím zaměstnancům. Outplacement je však užitečný i zaměstnavateli. Pomocí tohoto souboru nástrojů projevuje zaměstnavatel určitý postoj k svým lidem, vytváří atmosféru důvěry a posiluje tak firemní kulturu spoluodpovědnosti. Samozřejmě, outplacement může být nákladný a je tedy vždy otázkou, zda si jej zaměstnavatel, který musí propouštět, může dovolit.

Radomil Bábek
ředitel poradenské a vzdělávací společnosti ECS Edconsia
radomil.babek@skupinaecs.cz
www.skupinaecs.cz

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
6 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.