Everesta, s.r.o.

Febiofest 2009

DH, VH a FF

Vtrhl do Prahy se stejnou vehemencí jako každé jaro už po šestnácté minulý čtvrtek. Opět jsme přicházeli na slavnostní zahájení po dlouhém červeném koberci, lemovaném pochodněmi, do Village Cinemas Anděl. Na zahajovacím večeru se promítaly 3 filmy, z nichž 2 jsem měla možnost zhlédnout.

Koprodukční americko-německý film slavného režiséra Toma Tykvera International bych si podle noticky asi sama nevybrala, protože thriller není mým šálkem čaje. Ale náhoda chtěla tomu, že jsem usedla do sálu č. 10 a tak jsem měla možnost sledovat, jakou cestou se ubírá současný akční film. International je po všech stránkách plně profesionální podívanou. Výborná režie, kamera, chytrý scénář a v neposlední řadě herecké výkony Cliva Owena, Naomi Wattsové, ale i stařičké německé hvězdy Armina Muellera-Stahla. Agent Interpolu ve spolupráci s mladou, zapálenou návladní se snaží odkrýt komplot vlivných finančníků – teroristů. Jedna dramatická situace stíhá druhou, strhující děj nás zavede na nejrůznější místa naší planety. V rámci žánru skvěle odvedené dílo. Z kina jsem ale odcházela s nepříjemnými otázkami, které se mi draly do hlavy. Opravdu vše na tomto světě – politika, války, celé naše životy záleží na nadnárodních korporacích, bankách, prostě jen a jen na penězích a na tom, komu se dostanou do rukou?

Ještě, že zahajovací raut měl, přes celosvětovou krizi a sníženou dotaci festivalu tradičně kvalitní úroveň a Gipsy.cz to také slušně rozbalili. Přišel i pan prezident, skromně seděl v koutku a povídal si tu s ředitelem festivalu Ferem Feničem, tu třeba s filmovým kritikem Janem Follem a jeho ženou, módní návrhářkou Ivanou. Myslím, samozřejmě, p. p. Havla, pan profesor má teď úplně jiné starosti, než je kultura.

Oslím můstkem se dostávám ke druhému festivalovému filmu, který jsem zhlédla v pátek – dokumentu Občan Havel přikuluje. Natočil jej Jan Novák, spisovatel a režisér, žijící značnou část svého života v zahraničí. Za kamerou stál jeho syn. Jakkoliv jsem se tomu bránila, nepodařilo se mi nesrovnávat s dokumentem Kouteckého a Janka Občan Havel. Nebýt tohoto dokumentu, bylo by mé hodnocení určitě příznivější. Na dokumentu Občan Havel přikuluje je znát, že tu režisér dlouhou dobu nežil. Je odtažitější, poněkud povrchnější a méně hluboký než několikrát oceněný Občan Havel. Ale zaplaťpánbůh za něj. Dokumentů o Václavu Havlovi a lidech jemu podobných nebude nikdy dost. A dost nebude nikdy ani filmů o tom, co dokázala napáchat totalitní zvůle.

Už včera vydala ČTK zprávu, že jen na pražské části festivalu se prodalo již 40.000 vstupenek. Tak hurá na Febiofest, v Praze potrvá až do pátku 3.4. a pak se stěhuje do Brna, Olomouce, Ostravy, Pardubic, Liberce, Hradce Králové, Českých Budějovic a Jihlavy.

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
2 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.