Everesta, s.r.o.

Gran Torino

Gran Torino Clint Eastwood

Gran Torino, USA, 2008.
Režie: Clint Eastwood
Scénář: Nick Schenk,
Hudba: Kyle Eastwood, Michael Stevens,
Hrají: Clint Eastwood, Bee Vang, Ahney Her, Christopher Carley, Brian Haley, Geraldine Hughes, Doua Moua ad.
116 minut

Konečně se po dlouhé době v našich kinech objevil film, za který má smysl utrácet peníze. Gran Torino je film ryze americký, ale rozhodně se nezařadil do zástupu současných bezduchých hollywoodských „hitů“, které zkonzumujete jako hamburger a druhý den o nich už nevíte. Gran Torino je svým způsobem akční film, který Vás donutí přemýšlet.

Waltu Kowalskému, zestárlému veteránovi z Koreje, se svět mění před očima. A ta změna se mu rozhodně nelíbí. Jeho staré sousedy nahrazují noví. Novými obyvateli čtvrtě jsou imigranti, převážně asiaté. Lidé s odlišnou kulturou a tradicemi. Lidé, kterým Walt nerozumí, které nechápe a chápat nechce. Nepřátelé. Mládež už není, co bývala. Ani s rodinou si Walt nerozumí. Všichni ho považují za nerudného chlapa, kterým vlastně skutečně je. Svět je prostě na h…o.

K Waltovu vlastnímu překvapení se dokáže s nenáviděnými „žluťáky“ nakonec sblížit víc, než se svými vlastními syny a vnoučaty. Ačkoli se tomu brání, dvě děti ze sousedství mu přirostou k srdci. A nakonec vlastně celá jejich rodina. Jsou to totiž slušní lidé. A to úplně stačí.

Clint Eastwod je v roli nevrlého morouse jako doma. Je jiný než svérázní Nicholsonovi dědkové a přesto je jim vlastně podobný. Je jako starý pes, který nemá nikoho rád a na lidi kolem sebe doslova jen vrčí nadávky. Každý, na koho se Eastwoodův Walt Kowalski ve filmu podívá, musí mít pocit, že ho v příští sekundě zabije. Přesto té postavě uvěříte. Není to žádná absurdní karikatura starce – morouse, jak by se mohlo zdát zpočátku filmu. Snadno si dokážete představit, že takový samorostlý chlapík kdesi na americkém středozápadě skutečně žije. Zatrpklý, nenávistný a osamělý rasista a nacionalista. Přesto pořád člověk s dobrým srdcem, který potřebuje jen nakopnout, aby se dokázal přenést přes své předsudky. Přitom prvotním posláním této postavy není nějaké mravní ponaučení nebo sdělení, že rasismus je špatný a svět je špatný. Důležité je, že si na to může zanadávat.

Titulní roli ztvárnil legendární Ford Gran Torino a svůj úkol splnil více než na výbornou. Waltův nablýskaný veterán, kterého obdivují všichni kluci z okolí a závidí mu ho i Waltovi dospělí přátelé a příbuzní, se proplétá celým příběhem a je jakýmsi symbolem. Symbolem starých časů. Symbolem Waltovy staré dobré Ameriky. A nesmíme zapomenout také na výborné mladé herce ztvárňující imigranty, kteří jsou zase symbolem té nové Ameriky.

Takže film o nerudném starochovi, který na stará kolena našel přátelství a porozumění a také rozhřešení za své hříchy? Zní to jako klišé a snad to i klišé je. Ale tohle klišé je pořádný nářez. Toho sprostého mrzouta si prostě musíte zamilovat.

Trailery k filmu si můžete prohlédnout na oficiálních stránkách filmu Gran Torino

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
3 + 14 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.