Everesta, s.r.o.

Jak vyždímat co nejvíc z nadaných zaměstnanců

Ilustr. foto z teambuildingu pořádaného spol. ECS Activity

Ředitelé šetří, některé firmy masově propouštějí. Proč by měly za krize investovat do zaměstnanců?

Přestože si mnoho firem již uvědomuje, že jejich největší devizou jsou lidé, čeká je ještě dlouhá cesta k pokročilému využívání a rozvoji talentu svých zaměstnanců, říká mezinárodní odbornice na talent-management.

Alice Snellová, viceprezidentka výzkukmné společnosti Taleo Research, uvádí, že k optimalizaci využití pracovních sil musejí představitelé společností zaujmout více povšechný postoj k talent-managementu.

“Praktiky vedení talentu – od najímání přes řízení výkonu, plánování dílčích cílů a celé kariéry k rozvoji profesních dovedností – musejí prostupovat napříč organizací, musejí být používány všemi vedoucími pracovníky a projevovat se ve všech obchodních procesech společnosti.”

Jedním z nejčastějších problémů ve firmách jsou i v kontextu talent-managementu informační bariéry. “Informace o procesu nabírání nových zaměstnanců neproudí ve společnostech tak, jak by měly. Správně by měli být kolegové zpravováni o tom, jak se nové talenty společnosti vyvíjejí spolu s celou firmou,” říká Snellová.

Další obvyklou překážkou efektivního rozvoje čerstvých pracovních sil je slabá odezva od výkonných manažerů. Alice Snellová dokonce říká: “Pro HR specialisty je to velmi frustrující, protože ředitelé a manažeři si často neuvědomují, jak je talent-management silným nástrojem a jak může být pro společnost prospěšným.”

Procesy řízení a rozvoje talentu zaměstnanců jsou podle Snellové velmi důležité v době tíživé ekonomické situace, firmy totiž potřebují identifikovat a udržet si ty nejvýkonnější lidi.

Doslova říká: “Jste-li v situaci, kdy ekonomika roste pomalu nebo dokonce klesá, můžete si dovolit zaplatit jen malé množství lidí. A tedy chcete, aby to byli ti správní.”

“Investice do rozvoje zaměstnaneckých dovedností tedy rozhodně nejsou omezeny jen na období hojnosti. Ve skutečnosti jsou v období recese či pomalého růstu obchodní společnosti pod velkým tlakem, takže investice do talent-managementu mají ještě větší návratnost.”

Zdroj: http://www.humanresourcesmagazine.com.au

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
1 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.