Everesta, s.r.o.

Jaké to je být nezaměstnaným padesátníkem

Crystalex NB

Oslovili jsme pana Jaroslava Povondru, bývalého zaměstnance společnosti Crystalex v Novém Boru. V lednu byl jedním z několika set zaměstnanců, kteří přišli o práci. A to ve městě, které ze sklářského průmyslu žije. Během několika dnů bylo proto najednou prakticky nemožné sehnat v Novém Boru práci.

Jaroslavu Povondrovi je 58 let. Je vyučený automechanik. Má 5 let praxi v oboru, 23 let byl řidičem nákladního vozidla a posledních 13 let pracoval jako opravář vysokozdvižných vozíků.

Jak dlouho jste pracoval v Crystalexu?
V Crystalexu jsem byl zaměstnán od roku 1982, to znamená 27 let.

Byl jste jednou z obětí hromadného propouštění ve sklářském průmyslu na počátku letošního roku. Co si myslíte, že bylo příčinou náhlého kolapsu v tomto průmyslovém odvětví?
Podle mého názoru nešlo o náhlý kolaps. Problém Crystalexu neměl přímou souvislost s krizí. Velké zadlužení Crystalexu bylo již zmiňováno při pádu IPB. Majitelé podniku měli zřejmě větší zájem o vlastní zisk než o dlouhodobou prosperitu podniku.

Jak to konkrétně probíhalo v novoborském Crystalexu?
Před koncem minulého roku nám bylo oznámeno, že z důvodu úspor část zaměstnanců zůstane od 1.1.2009 doma na 60% mzdy. Ovšem k 31.12.2008 došlo údajně k pochybným pohybům na účtech a věřitelé (banky) veškeré účty zablokovali.

Jak dlouho už jste tedy bez práce? Jak jste se s nezaměstnaností vyrovnal?
Výpověď jsem podával k poslednímu lednu z důvodu nevyplacení prosincové mzdy. Od té doby jsem veden na pracovním úřadu. Na vlastní náklady jsem si dodělal profesní řidičský průkaz a v rámci rekvalifikace žádám o strojnický průkaz na stavební stroje.

Z takového přístupu by si měl vzít příklad každý nezaměstnaný. Ocitl jste se už někdy dříve v podobné situaci?
Ne, ještě nikdy.

Je hodně obtížné ve vašem věku hledat práci? Cítíte se diskriminovaný?
Někteří moji spolupracovníci-vrstevníci rezignují a zvažují možnost odchodu do předčasného starobního důchodu. Tenhle věk není zcela určitě žádnou výhodou při hledání nového zaměstnání.

Určitě to byla velká psychická zátěž. Známe případy, kdy se nezaměstnaní lidé úplně zhroutí, vzdávají se, končí na ulici a někteří mají dokonce sebevražedné sklony. Co podle Vás nejvíce pomáhá překonat tyto beznadějné stavy?
Pro mě to zase tak velká psychická zátěž nebyla. Žiji sám a na mém příjmu nejsou závislé další osoby. Takže jsem výdaje snížil na minimum a přizpůsobil se dané situaci.

Co plánujete do budoucna? Máte nějaké sny?
Podle zpráv, které prosakují, to vypadá tak, že se snad do konce roku rozjede částečný provoz v Crystalexu a doufám, že bych se mohl vrátit.

Chtěl byste se na něco zeptat odborníka? Pokud ne teď, tak s čím jste nejvíce potřeboval poradit v době, kdy v Crystalexu propouštěli.
Vše mělo strašně rychlý průběh. Zastavení provozu byla otázka hodin. Bylo to jako blesk z čistého nebe a nikdo tomu nevěřil. Přitom bylo všeobecně známo, že zakázky jsou a že to tedy nebyl problém odbytu. Bylo to tak rychlé, že jsem neměl na žádné otázky čas ani pomyšlení.

Co byste vzkázal bývalým majitelům a vedení Crystalexu?
Nemám, co bych jim vzkázal. Jen by bylo zajímavé podívat se, jak dnes žijí a jestli mají nějaké finanční problémy.

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
12 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.