Everesta, s.r.o.

Kdo bude dělat speciální motory zítra?

Nákres motoru - ilustrační foto

Jsou vědecká pracoviště, kde se vyvíjejí nové technologie, kde se vynalézá. A pak jsou továrny, kde se sériově vyrábějí konstrukční díly a z nich sestavují různé stroje. Brněnská společnost VUES je něco mezi. Pochopitelně je tedy závislá na absolventech technických univerzit, konstruktéři z "učňáků" jí asi nestačí. Jenže inženýrské obory zažívají výrazný úpadek zájmu. Jak se s tím vypořádávají ve VUESu? Odpovídá HR manager Jiří Plevač, DiS.

Společnost VUES Brno si jako motto vytkla "Váš partner pro speciální
stroje a pohony" a vznikla z Výzkumného ústavu elektrických strojů
točivých. Je tedy Vaše činnost strojírenská, nebo vědecká? Jste v kontaktu
s vědeckými pracovišti technických kateder vysokých škol?

VUES Brno s.r.o. je především inovační firmou, přímo vědeckou činnost neprovádíme. Ano, společnost VUES Brno s.r.o. opravdu vznikla z Výzkumného ústavu elektrických strojů a má dlouholetou tradici. Na základě změny trhu se však transformovala na obchodně – výrobní společnost, která stále klade důraz na vývoj a zaměstnává špičkové odborníky z oblasti strojírenství a elektrotechniky. Úzce spolupracujeme s VUT Brno, s fakultami - elektrotechnickou a strojní.

Tak trochu to působí jako že "sériově vynalézáte". Je to tak?
Patentujete své výrobky?

Na základě požadavků zákazníka vyvíjíme elektrické stroje a zařízení. Vyvíjíme ve smyslu, že je spočítáme, nakreslíme, vyrobíme, odzkoušíme a dodáme. Většina řešení není patentovatelná - jedná se spíše o aplikace známých principů pro nové uplatnění.

Kdo dnes poptává "speciální motory"? A čím jsou speciální?
Speciální motory poptávají kompletátoři vyšších celků – např. výrobci obráběcích strojů, chladící techniky. Výrobní podniky si našimi výrobky vybavují zkušební pracoviště. Dalšími oblastmi jsou např. balící technika, výroba plastů apod. Motory jsou „speciální“ tím, že jsou vyrobeny v nestandardním konstrukčním provedení a parametrech (vysoké a nebo naopak nízké otáčky, pro náročné prostředí apod.) opravdu „šité na míru pro požadovanou aplikaci“.

Podle informací Ústavu pro informace ve vzdělávání a agentury ČTK docházejí v České republice inženýři.
Pociťujete takový stav? Napadá Vás nějaké řešení tohoto problému?

Ano, samozřejmě my také pociťujeme nedostatek pracovních zdrojů v oblasti strojírenství a elektrotechniky. Právě spoluprácí s vysokými školami se snažíme navázat kontakt se studenty, kteří studují dané obory.
Řešením této problematické situace na českém trhu práce je úzká provázanost systému vzdělávaní (teoretická rovina) s firmami (praktická rovina) . Tento problém se netýká jen vysokých škol, ale především středních škol a učilišť, které se potýkají s nedostatkem žáků určitých oborů a některé studijní obory nám dokonce zanikají, což způsobí v budoucnosti poměrně velké problémy. Řešením by byla intenzivní kampaň ze strany státu a zatraktivnění některých učebních oborů.

Předpokládáme-li, že Vašimi zaměstnanci jsou především absolventi
technických oborů univerzit, stačí Vaši poptávku pokrývat brněnské vysoké
školy?

Naše společnost je poměrně známá a to nejen v České republice, ale také v zahraničí, protože má dlouholetou tradici. Kontaktují nás i absolventi jiných vysokých škol a univerzit a my jejich zájem vítáme. Na základě dlouholeté personální strategie, kterou jsme připravili pro další rozvoj naší společnosti, mohu říci, že klademe největší důraz na spolupráci našich zkušených pracovníků s absolventy či mladšími kolegy. Vytvořili jsme program následnictví (rozvoje kariéry), který postupně aplikujeme a dále rozvíjíme.

Spolupracujete se strojírenskými fakultami – odchytáváte si absolventy včas?
Ano, trvale spolupracujeme s VUT Brno – fakultou strojní. Někteří studenti u nás provádí odborné praxe a stáže či píší své závěrečné práce.

Co děláte pro zvýšení své prestiže jako kvalitního zaměstnavatele?
Na základě personální strategie jsme vytvořili systém vzdělávání zaměstnanců, který upravujeme na základě požadavků trhu i požadavků jednotlivých útvarů naší společnosti. Rozvíjíme systém benefitů pro zaměstnance; systém odměňování, kde klademe důraz na ocenění zaměstnanců, kteří přinesou společnosti uspoření nákladů či inovace a celkový rozvoj společnosti ve vztahu k našim zákazníkům; systém hodnocení zaměstnanců a na to navazující zmiňovaný systém následnictví (řízení kariéry). V posledním roce jsme provedli několik zásadních změn v oblasti personálního řízení a personální práce.

Děkuji.

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
4 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.