Everesta, s.r.o.

Knihovna Václava Havla

Knihovna Václava Havla - logo

Rád bych Vás, ctění čtenáři, upozornil na instituci, již jsem teprve před nedávnem poznal a jí organizovaná činnost mě zaujala.

První Výroční zpráva Knihovny Václava Havla nese hlavičku roku 2005. Obecně prospěšná společnost byla založena v roce 2004, aby organizovala činnost archivačně-badatelskou, dokumentační a knihovnickou činnost, zaměřenou na působení Václava Havla a dokumenty či věci spojené s ním jako s člověkem, dramatikem, disidentem, prezidentem čtyř demokratických republik a bojovníkem za lidská práva.

V současnosti pořádá Knihovna VH po vzoru amerických prezidentských knihoven různé vzdělávací programy, diskuse a debaty i jiné kulturní pořady, vydává vlastní publikace a podporuje výzkum. Jistým středobodem je pak stálá expozice věnovaná osobě Václava Havla, jeho životu, myšlenkám i dílu. Je, po přemístění z malostranské Hergetovy cihelny, k vidění v Galerii Montmartre v Řetězové ulici na Starém Městě v Praze.

Její návštěva byla pro mě jednak poučná a jednak zábavná. Mimo faktografických údajů totiž nabízí různé formulace myšlenek Havlových i jeho disidentských souputníků a svým protředím také dává ideální prostor k jejich rozmyšlení. Na druhou stranu fotografie asi tříletého chlapečka s obličejem malého Vašíka spolu s dopisy psanými tiskacími písmeny prvňáčka vyloudí na tváři návštěvníka lehký smích. Mě osobně pak velmi zaujaly dopisy, které Václav Havel coby spolupracovník Divadla Na zábradlí adresoval šéfovi divadla a v nichž si stěžoval na nekázeň herců při zkoušení.

Výstava rozhodně nemá za cíl být pouhým prostředkem kultu osobnosti, prostřednictvím prvku humoru a ironie si zachovává nadhled a určitý odstup. Autorem jejího libreta je Martin C. Putna. Vzhledem k tomu, že jejím obsahem jsou i základní iformace nutné k zasazení všeho vystavovaného do historického kontextu, je vhodná také pro studenty nebo zahraniční turisty.

Komentáře

thank you for this post

thank you for this post

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
9 + 9 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.