Everesta, s.r.o.

Mám rád i kávu bez kofeinu

Josef Voltr - ředitel Nespresso ČR

Společnost Nestlé Nespresso SA, světový průkopník a špička na trhu v oblasti porcované kávy, představuje zákazníkům ty nejkvalitnější druhy kávy Grand Cru, které si mohou vychutnat v pohodlí svých domovů i kdekoli jinde, například v luxusních restauracích, kavárnách, hotelích a kancelářích. Společnost Nestlé Nespresso SA, jejíž ředitelství se nachází v Paudexu ve Švýcarsku a která má přes 1700 zaměstnanců, prodává své produkty ve více než 50 zemích.

Jaké druhy kávy nabízíte?
Společnost Nespresso hraje ve světě super-prémiové kávy svou vlastní první ligu.
Je celosvětovým průkopníkem a vůdcem v oblasti prvotřídních dávkovaných druhů kávy. Kombinuje dokonalost s požitkem, jednoduchost s estetikou. Filosofie Nespresso představuje komplexní systém, který využívá jednotlivé unikátní kapsle naplněné těmi nejlepšími druhy káv a inovační kávovary s exkluzivní technologií louhování kávy.
Právě díky touhám labužníků po dokonalém zážitku vznikly exklusivní druhy káv Nespresso Grand Cru, které nabízí kávu plného těla, výjimečného aroma a dokonalé pěny. Tyto gurmánské druhy kávy Grand Cru v kombinaci se stylovými a snadno použitelnými kávovary na espresso dokáží zaručit všem kávovým milovníkům chvíle pravého potěšení z lahodného moku kdykoliv a kdekoliv.
Stálý sortiment nabízí dvanáct prvotřídních druhů kávy, devět typu espresso podávané v malém šálku o objemu 40 ml, a 3 typu lungo, objemné intenzivní, podávané v šálku o objemu 110 ml. Krom toho uvádí Nespresso každý rok také časově limitované jarní a podzimní směsi, které jsou vybírány pro svůj výjimečný ročník či pozoruhodné aroma.

Z jakých zemí pochází vaše káva?
Základem pro dobrou kávou směs společnosti Nespresso je kvalitní kávové zrno. Nejlepší světové gurmánské a speciální kávy představují pouze 10 % světové produkce zelené kávy. I z těchto se vybírá. Pro společnost Nespresso například pouze z těchto 10 % splňuje jejich požadavky na kvalitu pouze dalších 10–20 %. Jednoduše řečeno, přijímají ke zpracování pouze 1–2 % z celkové světové produkce kávy. Odborníci pátrají všude po světě po těch nejkvalitnějších druzích u nejlepších výrobců v zemích, jakými jsou například Brazílie, Kolumbie, Kostarika, Guatemala, Togo, Keňa a Etiopie.
Kávové bobule, což jsou plody kávovníku, které obsahují vlastní kávová zrna, se na jedné větvi nachází v různých stupních zralosti. Pro Grand Cru kvalitu je nezbytný roční sběr, otrhávání a výběr pouze zralých plodů.

Jakým procesem musí káva projít, než se ocitne před námi na stole?
Za šálkem dokonalé kávy však stojí ještě dlouhá cesta. K vytvoření přesné směsi kávových zrnek, z nichž bude později vyrobena káva Grand Cru, je potřeba dokonalá péče. Tým kávových odborníků určuje složení každé směsi pro výrobu jednotlivých druhů Grand Cru na základě zvážení celé řady vlastností, jež ve své kombinaci vytvoří dokonalý produkt. Mezi tyto vlastnosti patří chuť, aromatické profily, pěna – každá z nich hraje svoji roli a každé z nich je v tomto komplexním procesu věnována pozornost. Velkou pozornost a péči je nezbytné věnovat sušící, pražící a chladící fázi procesu pražení kávy stejně tak jako mletí. Všechny tyto fáze již předurčují zda káva bude určena pro espresso typ kávy či lungo.

Dokáží si Češi správně vychutnat kávu?
Určitě, vždy totiž záleží na tom co si pod tím pojmem představíte. Eskymák má o koupeli v moři určitě jiné představy než Kaliforňan. To ale neznamená, že si oba to koupání nevychutnají. Ve filmu Postřižiny byla možnost vidět klasický příklad jak si opravdu vychutnat pivo. Můžeme to brát jako benchmark pro tuto činnost. U kávy to v Čechách tak jednoduché není, protože je tady obecně nízká kávová kultura. Teď jsem se samozřejmě nechtěl dotknout všech těch, kteří už to okoukali od těch jižanských národů či je to naučil jejich barista. Mluvím opět velmi obecně jako o celém národu. Tak nás totiž i vnímají nejen statistiky.

Jaký se v Čechách mění přístup ke kávě?
S rozvojem cestování v 90tých letech se samozřejmě změnil velmi radikálně a to i díky vstupu zahraničních výrobců na český trh. Z turka lidé přesedlali na kávu překapávanou a rozpustnou. Ti movitější pak v domácnostech začali experimentovat i s espressem. Nyní si může prakticky každý objednat v restauraci Espresso a nepřinesou mu půllitr tekutiny ve skle. Ostatní dovozci kvalitní kávy navíc již několik let tvrdě pracují na osvětě mezi zaměstnanci restaurací a barů a i přes vysokou fluktuaci v těchto oborech je to konečně znát. Ale stále ještě jsou mezi excelentní dovezenou zrnkovou praženou kávou a kávou v šálku lidské ruce a tak se někdy ten kvalitní produkt pod rukama nezkušených rádoby baristů mění v nepopsatelnou břečku. To se u našich kávovarů stát nemůže. To můžeme díky zmiňované technologii našim zákazníkům slíbit. Díky stále větší přístupnosti kvalitních kávovarů pro domácnost se tedy bude trend jasně ubírat směrem ke kvalitní kávě. Je to vidět i v mezinárodním měřítku. Zatímco segment kávy jako takové lehce stagnuje, ta velmi kvalitní a navíc porcovaná roste každý rok vysokou rychlostí.

Jakou zemi byste označil za kávovou velmoc a naopak existují národy, u kterých se káva neujala?
V kávové kultuře se jednoznačně jedná o Italy. Je to dáno i tím, že pro každého Itala je čest servírovat velmi kvalitní espresso. Na druhou stranu co se spotřeby kávy na osobu týče jsou jasnou velmocí Finsko a Švédsko a za nimi je v těsném závěsu Dánsko a Norsko. Ti vypijí suverénně nejvíce kávy v přepočtu na osobu. Ovšem nejedná se o klasické espresso, ale vesměs o kávové speciality s mléčnou pěnou.

Jaký druh kávy patří mezi nejoblíbenější? Jaký naopak za nejexotičtější?
V ČR lidé preferují silně pražené kávy. Ve velké oblibě je nejsilnější z našich kávových směsí zvaná Ristretto. Díky vysokému stupni pražení je její chuť intenzivní s lehkým nádechem kyselosti. Ovšem největší oblibě se těší Grand Cru směs Arpeggio. Ta je na stupnici síly a intenzity chuti na druhém místě. Je také velmi silně pražená, ale díky unikátní technologii společnosti Nespresso, kdy dochází k rozdělenému pražení, je tato káva více vyvážená a méně nakyslá. Tento druh je pro srovnání také velmi oblíben ve Švýcarsku či ve Francii.
Každá země je jiná, tak jako každý zákazník. V Itálii jsou např. populárnější espresso kávy, v severských zemích např. kávy typu Latte, cappuccina, apod.
Dvakrát ročně nabízíme zákazníkům „exotické“ směsi, jsou to vzácné druhy kávy, které jsou vybírány pro svůj výjimečný ročník či pozoruhodné aroma. Na jaře letošní roku jsme představili kávu ÔA, směs z Keni a Tanzanie, nyní můžete přijít ochutnat náš Special Club Jalayatra, káva z Indie, zpracována mj. monzunovou metodou. Jalayatra je směsí 60 % monzunové kávy Arabica a 40 % klasické indické kávy Arabica. Šálek této kávy je delikátní espresso (40 ml) vydávající kořeněná a pikantní aroma s mírnou příchutí pepře a kořeněnými doteky připomínající muškátový oříšek a hřebíček, kterými odkazuje na svůj indický původ.

Jak by se měla káva pít, aby si ji člověk mohl správně vychutnat?
To je velmi individuální. Obecně se říká, že si šálek opravdu dobré kávy vychutnáte v příjemném prostředí a s dobrými přáteli. Pro někoho to může být naopak ve spěchu a na jedno srknutí. Atmosféra ale určitě dotváří ojedinělý zážitek z pití kávy.

Jaká je vaše nejoblíbenější káva?
Osobně preferuji silnější kávy a rád si vychutnávám espresso Arpeggio. Ovšem neopovrhnu během dne ani dobrým Decaffeinato Intenso. Jedná se o velmi silně pražené bezkofeinové espresso, které je pro drtivou většinu z nás k nepoznání od toho s kofeinem. Ale kdo ho neochutná tomu jen stěží uvěří....

Odpovídal pan Josef Voltr, ředitel Nespresso Česká republika. Připraveno ve spolupráci se společností Nespresso.

Komentáře

barista Franta Barista

Tak v případě, že by platilo slovní spojení, které jsem napsal do názvu svého komentáře, pak by se psalo slovo barista s velkým "B". Jinak by mělo být psáno malým písmenem, protože je to název profese, a to člověka, který stojí u "stroje" (u baru) a plní nám šálky kávou. Pozor, neplést s barmanem, který také stojí za barem (zmatek, že?).

opraveno

Díky.

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
4 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.