Everesta, s.r.o.

Měkkí chleba korektora

Korektury

Jazykový poradce Karel Kratochvíl je čerstvým absolventem herectví na pražské DAMU. Před třemi lety si založil záložní živnost aby, jak sám říká, využil to, co umí.

Pro zpestření článku a udržení čtenářovy pozornosti vložím do textu několik vět psaných kurzívou, jejichž jediným účelem je připomenutí pravidel pravopisu. Každá totiž bude obsahovat chybu, kterou je třeba odhalit. Správná řešení můžete psát do komentářů pod článkem.

Je opravování češtinářských chyb pro vás zábava? Nebo jak vás napadlo založit si právě takovou živnost?
Trochu. Říkal jsem si, že je to jedna z mála věcí, které umím, využiju aspoň znalosti ze střední školy, někdy i ze základní.

Jak se propagujete?
Ze začátku jsem zkoušel vůbec se nepropagovat, jen jsem vyčkával, jestli si mě někdo najde a docela dost lidí si mě našlo.

Jak by si vás mohli najít, kdybyste se vůbec nepropagoval? Nějak musíte.
Jestli myslíte to, že mám internetové stránky, tak to byla počáteční investice, která asi po dva roky zůstávala jedinou. A později, když jsem začal mít pocit, že by tam mohlo chodit víc lidí, zaplatil jsem si inzerci na Seznamu a Googlu, teď vyskakukuju úplně nahoře. A ta služba funguje, mám opravdu víc návštěv.

Manželka a matka mě dostaly do nepříjemné situace, jsem mezi dvěmi mlýnskými kameny.

Karel Kratochvíl
Karel Kratochvíl, autor: Tereza Venclová, zdroj: http://www.divadlodisk.cz

Našel jsem váš odkaz taky v jakési databázi firem....
To mě taky nic nestálo, jen stačí strávit pár hodinek na internetu, trpělivě vyplňovat pořád stejné kolonky a stane se.

Na stránkách máte docela zajímavé soutěže - jednak o obligátní pětiprocentní slevy, jednak také o Slovník spisovné češtiny.
To jsou takové moje marketingové pokusy, zatím zas tolik úspěšných řešitelů nemám, ale pár lidí už si o slevu řeklo, protože úspěšně prošli gramatickým bludištěm.

Kdyby jste se vy nebyli vybourali, nebyli bychom se my zpozdili.

Jaká je po službách soukromého korektora poptávka?
Poptávka je a kdybych měl víc času, mohla by být i větší.

A chystáte se tedy rozvíjet tenhle byznys?
Vzhledem k tomu, že jsem až doteď byl a, budu-li mít trochu štěstí, tak i budu student, tak jsem na to neměl čas ani pomyšlení. Ale cítím v tom potenciál, určitě by se to dalo. Ostatně, jeden můj kamarád říkal, že to kdyžtak za mě zařídí.

Sveřepí šakali zavile vyli na jejich vlastní odrazy na vodní hladině.

Možná se tomu spíš vyhýbáte, protože kdybyste investoval týž čas jako teď a jen svůj přístup změnil, nabral byste lidi a mohl to rozjet.
Já tomu teď nevěnuju jiný čas než doopravdy to korektování, dělání těch korektur.

Je to sloveso?
Ne, myslím, že není. Korigovat, to bude ono, takže korigování.

Poskytujete také službu zdarma, proč? Využívá ji někdo?
Myslíte jazykovou poradnu? Tím to vlastně všechno začalo. Já jsem nejdřív ani korektury nenabízel, jen jsem radil lidem, protože se mi zdálo, že je spoustu takových, kteří mají chuť se o jazyku a správné gramatice něco dozvědět. Na internetu to nikde nebylo nijak hezky uspořádané, takže tím jsem začal. Pak, když se sami od sebe začali ptát, jestli by si nemohli nechat něco opravit, založil jsem tu stránku a živnost. Ale dotazy do poradny běžně chodí. Nejvíc v úterý, paradoxně. Tedy, já to aspoň nechápu, proč hlavně v úterý. Mně třeba volají i brzo ráno, tak že mě to vzbudí.

Koroze je pro automobil horší než rez, vždyť zkorozovaným výfukem nemohou vylétat výfukové plyny!

Máte mezi zákazníky také děti, které třeba píšou domácí úkol?
Dítě se pozná zpravidla podle toho, že zapomene vyplnit e-mail, takže mu nemůžu odpovědět. Nebo to dělají také hodně staří lidé. A snadno se pozná, že se někde koná nějaká vědomostní soutěž, protože to třeba přijde šest, sedm stejných otázek.

Jakto, že lidi nevyužívají poradnu Ústavu pro jazyk český?
Nevím, asi proto že jejich stránky až do letoška nebyly k pokoukání, podle mě tedy. A myslím si, že hodně lidí se bojí na sebe "veřejně" prásknout, že nevědí, jak se píše bysme, byste a tak podobně, zatímco nějaký Karel Kratochvíl je jim jedno.

Požádal mě o ruku mojí dcery bez toho, aniž by mi přinesl květinu.

V čem lidi nejvíc chybují?
Lidi nejvíc chybují v tom, že si zadají korekturu a mají pocit, že je to tím hotové. Často se totiž stane, že narazím na věc, kterou s nimi potřebuju prokonzultovat, někdy třeba nepochopím, co ten dotyčný chtěl říct. Korektura totiž není věc, která se dá snadno koupit jako rohlík na krámě, vyžaduje od kupujícího ještě nějakou spolupráci potom.

A co vaše záliba ve fotografování gramatických chyb ve veřejných nápisech?
To není ani tak záliba jako spíš profesionální deformace, prostě když někde jdu a vidím to, tak to nemůžu přehlídnout a, mám-li s sebou zrovna foťák, tak to vyfotím. Jeden můj stálý zákazník mi taky posílá svoje fotky, jsou k vidění i na mých stránkách.

"Ten internet!," povdychla si babička a šla zkontrolovat Facebook.

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
4 + 6 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.