Everesta, s.r.o.

Nestyda

Nestyda - Jiří Macháček

Kde začít? Je těžké začínat referování o něčem, co samo ani začátek nemá – přesně jako Nestyda.
Nejzásadnějším problémem filmu, který se výborně hodí k uvolnění napětí po dni plném práce a spěchu, je totiž právě jeho tok odnikud nikam. Nestydu zastihujeme ve chvíli, kdy jeho manželství již evidentně nějakou dobu nefunguje, představuje se nám jako poněkud bezcharakterní chlípník – a takového ho i opouštíme.

Po celou dobu filmu tedy sledujeme záporného hrdinu, kterého nečeká trest, poučení, ani náprava. Jediné, co nám může být útěchou je, že alespoň kladnější postavy (zejména Nestydova manželka) svého štěstí dojdou.

Předpokládejme ale, že nebylo úmyslem tvůrců filmu, aby divák ztotožňoval jejich názory a morální hodnoty s tímto sukničkářem, předpokládejme, že záměrem bylo, aby divák odcházel z kina přece jen s trochou lítosti a soucitu pro hrdinu, který si sice rozhodně nezaslouží obdiv, ale za své neúspěchy tak docela nemůže, nebo jimi alespoň trpí stejně (ne-li více) jako ti, kterým ubližuje. K ničemu takovému film ale nedospěje.
Nemáme možnost sledovat Nestydovo prozření, zoufalství, pokání… a tak ho opouštíme přesně takového, jakého jsme ho před několika desítkami minut našli – sobeckého a bezohledného.

Pokud máte času nazbyt, potřebujete na chvíli nebýt intelektuálně zaměstnáváni, pak je Nestyda tou pravou volbou. Možná se ale víc vyplatí počkat si na jeho vydání na DVD – nebude vás to stát tolik peněz a zvládnete při tom určitě i vyžehlit nebo uvařit něco dobrého.

Autorkou recenze je Alexandra Košťálová.

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
8 + 3 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.