Everesta, s.r.o.

Nezaměstnanost v ČR

Prognóza nezaměstnanosti podle Patria

Pro měsíc září jsme zvolili jako téma propouštění a s ním související krizový management. Ačkoli se zdá, že krize už je pomalu na ústupu, rozhodně není všemu konec. Odborníci také varují před dalším propadem především automobilového průmyslu. Jedním z řešení krizové situace podniku je právě propouštění. Budeme se proto zabývat tím, zda a kdy je opravdu nezbytné k takto radikálnímu řešení přikročit. A pokud je to opravdu nutné, jak se s ním co nejlépe vypořádat. Začněme obecněji, samotné firmě se budeme věnovat později. Nejprve makro, až potom může přijít mikro, jak by řekl můj učitel ekonomie.
Asi hlavním negativním dopadem na ekonomiku, který způsobuje hromadné propouštění, je velký růst nezaměstnanosti.

Začátkem letošního roku vrcholila takzvaná hospodářská krize, která strhla vlnu propouštění. Všechny zpravodajské servery informovaly o tom, že v roce 2009 nás čeká velké propouštění. Jen namátkou můžeme citovat několik titulků:
„Česko zalije v roce 2009 vlna propouštění“ - ct24.cz/ekonomika - 26. 11. 2008
„Rok 2009 začne propouštěním. O práci přijde asi 10 tisíc lidí“ - ekonomika.idnes.cz - 11. 12. 2008
„Propouštění a snižování nákladů zasáhne přes 200 firem“ – Aktuálně.cz - 5. 12. 2008

Podívejme se, jak se tyto předpovědi naplnily a co nás čeká dále.

Pohled statistiky
Český statistický úřad uvádí následující fakta:
1. čtvrtletí 2009
Celková zaměstnanost se v 1. čtvrtletí 2009 snížila proti stejnému období roku 2008 o 11,6 tis. osob. Proti 4. čtvrtletí 2008 se jedná o výrazný úbytek ve výši 86,6 tis. osob s jediným nebo hlavním zaměstnáním.
Počet nezaměstnaných osob se meziročně zvýšil o 58,3 tis. osob, počet dlouhodobě nezaměstnaných se přitom snížil o 19,0 tis. osob. Obecná míra nezaměstnanosti 15-64letých meziročně vzrostla o 1,1 procentního bodu.
2. čtvrtletí 2009
Celková zaměstnanost se ve 2. čtvrtletí 2009 snížila proti stejnému období roku 2008 o 62,0 tis. osob, míra zaměstnanosti (15-64letých) dosáhla 65,4 % a meziročně klesla o 1,2 procentního bodu.
Počet nezaměstnaných osob se meziročně zvýšil o 113,8 tis. osob, počet dlouhodobě nezaměstnaných se přitom snížil o 16,9 tis. osob. Obecná míra nezaměstnanosti 15-64letých meziročně vzrostla o 2,2 procentního bodu.

Z hlediska mezinárodního srovnání stále náleží Česká republika mezi země s nadprůměrnou intenzitou zaměstnanosti v rámci EU. Podle posledních údajů, zveřejněných Eurostatem za 1. čtvrtletí 2009, byla míra zaměstnanosti 15-64letých v ČR vyšší než v úhrnu za 27 členských států. Přitom však míra zaměstnanosti žen je v naší republice stále nižší než průměr za všechny členské země EU.

Předpověď

Jak vidí budoucnost trhu práce hlavní české ekonomické autority? Například podle předpovědi České národní banky bude míra nezaměstnanosti nadále růst a kulminovat bude na přelomu let 2010 a 2011, kdy se dokonce míra registrované nezaměstnanosti přehoupne přes 12%.

Prognóza nezaměstnanosti podle ČNB
(pro zvětšení tabulky klikněte na odkaz)
Prognóza nezaměstnanosti dle ČNB

Společnost Patria se soustředí na nejbližší budoucnost a odhaduje, že během září nezaměstnanost prudce vzroste a potom už bude do konce roku 2009 mírně klesat. To by odpovídalo klasickému modelu, kdy nezaměstnanost po prázdninách zvýší absolventi, kteří se ještě nezapojili do pracovního procesu a stali se tak pro statistiky nezaměstnanými. Uvidíme, co udělá s nezaměstnaností očekávaný pokles automobilového průmyslu.

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
2 + 11 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.