Everesta, s.r.o.

Poučení z Velké hospodářské krize třicátých let

Poučme se z krize

Inovace, brzké snižování nákladů a investice do výzkumu a vývoje. To jsou tři společné firemní strategie, které aplikovaly společnosti během tzv. Velké hospodářské krize ve 30. letech. Od těchto firem se můžeme poučit i dnes.

Např. firmy jako GE, P&G, a IBM měly během Velké hospodářské krize nastaveny stejné strategie. Patřilo mezi ně investování v oblastech, kde ostatní společnosti naopak náklady redukovaly, což vedlo k jejich úspěchu navzdory ekonomické krizi ve 20. a 30. letech minulého století.

A existuje mnoho dalších příkladů, z kterých by se současní top manažeři mohli učit od hvězd éry Velké hospodářské krize. Tyto lekce jsou právě tak relevantní dnes, jako byly před téměř osmdesáti lety.

Již jsme se zde zmiňovali, že společnost The Boston Consulting Group (BCG) vydala studii, která se zabývá dopady, výzvami a příležitostmi recese v oblasti HR. Pro lepší pochopení toho, co vedlo k propadu výkonnosti průmyslu, se studie zabývá firmami, jejichž výkony byly relativně dobré. Zaměřuje se na šest nejlepších společností - GE, IBM, DuPont, P&G a, paradoxně General Motors a Chrysler.

Jednou ze základních strategií v oblasti HR se ukazuje snaha udržet si co nejvíce talentovaných lidí, což pomůže udržovat konkurenční výhody v dlouhém období. Například ve společnosti GE zkrátili pracovní týden, snížili mzdy a raději přesunuli kvalifikované zaměstnance na méně odborné práce, než aby je propustili. A pravděpodobně rozhodujícím faktorem pro dlouhodobý úspěch GE bylo jejich trvalé investování do inovací.

Převzato a volně přeloženo z www.humanresourcesmagazine.com.au

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
3 + 12 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.