Everesta, s.r.o.

Růžový přítel člověka

Růžový papír

Mnoho z vás jistě zažilo tuhle situaci (a pokud ne, určitě si tím taky projdete) – nastoupíte do nové práce a najednou se ocitnete v záplavě různých papírů těch nejzajímavějších barev. Nejenže musíte čelit novému pracovnímu prostředí se všemi jeho nástrahami, ale také se musíte vyrovnat s pořádnou dávkou papírování, které vám ale v důsledku může ušetřit nemalou sumu peněz. Pojďme se pozastavit nad jedním, z hlediska jeho barvy i významu nejzajímavějším – tzv. růžovým formulářem.

Tento formulář, oficiálně nazývaný „Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků“, si můžete vyzvednout buď aktivně na jakémkoli finančním úřadě anebo přímo u vašeho zaměstnavatele. A k čemu že slouží? Představuje základ, z kterého Váš zaměstnavatel vychází při určení způsobu zdanění mzdy. A vám přináší možnost uplatnit slevy na dani a daňová zvýhodnění.

Jak tedy na to?

Hlavní a pro vás zřejmě nejdůležitější součástí formuláře je část I. týkající se uplatnění slevy na poplatníka (bod 1.) a slevy „na studenta“ (bod 2. písm. d)) – zde vyplňte daná časová období (resp. kalendářní rok) a podle své situace škrtněte jednu z možností. Určitě některé z vás potěší, že tuto slevu můžete uplatňovat i za hranicí 26 let, ale pouze v případě, že studujete v doktorském studijním programu v prezenční formě. Část I. formuláře obsahuje i další body týkající se slevy na dani z důvodu pobírání důchodu a zvýhodnění na vyživované dítě.

Druhá podstatná součást formuláře je část III., která na první pohled působí poměrně složitě. Pokud jste byli v daném roce zaměstnáni pouze u jediného zaměstnavatele, je postup prostý – do kolonek uvedete pouze příslušný rok (krom bodu 3. písm. b)). V případě, že jste zaměstnání v průběhu roku měnili, do kolonky u bodu 3. písm. b) uveďte časová období a označení bývalého zaměstnavatele a v bodě 4. doplňte, zda jste v daném období u tohoto zaměstnavatele uplatňovali měsíční slevy na dani. Část III. skrývá i odpočet úroků ze základu daně (u úvěrů použitých na financování bytových potřeb), slevu na dani na manžela (pozor na maximální výši výdělku manžela, pokud tuto slevu hodláte uplatňovat) a jednotlivé nezdanitelné části základu daně (pro příklad: zaplacené úroky z úvěrů, příspěvky na penzijní připojištění či pojistné na soukromé životní pojištění). Veškeré skutečnosti, na které se v prohlášení odvoláváte (studium, důchod, odpočty), musíte svému zaměstnavateli prokázat!

Je však nutné upozornit na to, že pokud máte více zaměstnavatelů (a tedy plátců daně), formulář můžete vyplnit pouze u jednoho z nich (výhodnější je podepsat prohlášení u toho zaměstnavatele, u kterého máte vyšší příjem). Zpravidla se vyplňuje ihned při nástupu do nového zaměstnání (nejpozději do 30 dnů) a následně pak každoročně do 15. února (kdy se ale nevyplňuje nový formulář, pouze se znovu podepisuje a doplňuje ten stávající). Během této doby můžete měnit poskytované údaje, které rovněž stvrdíte podpisem (podpisy a kolonky na hlášení změn jsou v části II. formuláře).
Pokud si při vyplňování nevíte rady nebo některým pojmům nerozumíte, nedopisujte a nepodepisujte nic bezhlavě a raději se zeptejte přímo v účetním oddělení, můžete si tak ušetřit kupu starostí a v důsledku i peněz. Přejeme hodně zdaru a síly při pronikání do tajů daní.

Odkazy:
formulář ke stažení: http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/66.html?year=0

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
2 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.