Everesta, s.r.o.

Slušní lidé si to už zkusili, pane Kohoute

Radomil Bábek, správná

Občas si s chutí přečtu v MF Dnes Trilobita. Jeho autorem je spisovatel Pavel Kohout, profesionál vládnoucí slovem a obratně formulující své myšlenky. Pan Kohout mi znovu připomněl, a za to mu děkuji, že komunistická ideologie a myšlení jsou nákaza, je to závislost, od níž lze abstinovat, avšak nelze ji vyléčit.

V úvodu článku Pavel Kohout cituje poznámku redaktora Tomáše Chundely z 8.12.2009. A potom dělá přesně to, co pan Chundela popsal – relativizuje a rozmělňuje vinu komunistů. Až naivně, dalo by se říci. Ale předpokládat naivitu u tak zdatného rétora, a v minulosti propagandisty, by bylo ale teprve naivní. Spíše to vypadá, že se P. Kohout snaží manipulovat čtenáři. Jak? Chytře, avšak průhledně.

Soudruha šéfredaktora Hořce nazval básníkem. Nezpochybňuji, že jím snad byl, ale je zřejmé, že v čtenářích má toto přízvisko vyvolat dojem, že to přece nemohl být tak špatný člověk. Básnící jsou tak citliví lidé... Jak by se nám líbilo, kdybychom četli: Umělec a sportovec Reinhard Heydrich. Nechutné, že?

Dále vypsal Pavel Kohout několik jmen komunistů, kteří podle něj prozřeli a v r.1968 pomáhali demokratizovat společnost. Nedodává již, že tito lidé předtím budovali a upevňovali komunistickou moc. A nebyli to, stejně jako P. Kohout, žádní poblouznění mládenečci, ale funkcionáři a prominenti režimu. Zažehne-li někdo požár, ač jej bude pomáhat hasit, nepřestane proto být žhářem.

Asi nejzajímavější se mi zdá být část, kde Pavel Kohout cituje vyjádření poslance Tlustého, že on přece nebyl komunistou, on byl jen u komunistů. Kohout to zjevně považuje za ten horší případ, jako by být komunistou z přesvědčení bylo něco čestného a poctivého. Prospěcháři typu Vlastimila Tlustého jsou mi z duše protivní. Ale nejsou tak nebezpeční jako zapálení budovatelé režimů postavených na ideologii nenávisti a boje, systémů, v nichž není žádná demokracie, žádná svoboda, žádný právní řád.

Pavel Kohout nevynechává nic. Skáče od tématu k tématu, vybírá si, co se mu hodí, a zamlčuje fakta, která se mu nehodí do krámu. Nezapomněl ani na západní demokracie, „kmotry potupné československé kapitulace před Hitlerem“. Nedodává už, jaká byla role komunistů před válkou, jaký byl postoj Sovětského svazu, že byli komunistický Sovětský svaz a nacistické Německo od října 1939 do června 1941 spojenci, jak se podělili o Polsko, jak se tam komunisté chovali, nepíše o Katyni, Gulagu, komunistických lágrech v Československu, cenzuře, StB atd. atd. O tom všem nepíše, protože to by se to špatně relativizovalo. Takovou konkrétní a obrovskou vinu těžko rozmělníte.

Odhodlal jsem se polemizovat s mistrem pera. Jistě nedokážu tak přesně a obratně vyjádřit své myšlenky jako Pavel Kohout, ale sázím na sílu faktů, na pravdu. To proto, abychom nezapomínali a aby nám nikdo nemohl nasazovat brýle vzpomínkového optimismu.
Slušní lidé už zkusili dost. A protože největší havárie dějin zavinili nacisté a komunisté, doufám, že už jim k tomu, pane Kohoute, nedáme příležitost.

Radomil Bábek
P.S. Pane Tomáši Chundelo, díky a omlouvám se, pokud jsem Vás trochu vykrádal.

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
2 + 9 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.