Everesta, s.r.o.

Stroj času

znak československa

Pojďme si udělat krátký výlet do historie našeho významného dne. Možná Vás překvapí, co vše se tento den událo.

Je 28. říjen 1492 a Kolumbovy karavely přistávají na Kubě.

Je 28. říjen 1628, obránci hugenotské pevnosti La Rochelle se vzdávají. Vojska francouzského krále obsazují tuto protestantskou baštu a kardinál Richelieu se tak zbavuje hugenotské hrozby.

Je 28. říjen 1636, USA, Massachusetts, Boston (ne Bosston). Právě dnes je v blízkém městě Cambridge založena první universita na kontinentu, která ponese jméno po Johnu Harvardovi, duchovním, který universitě daroval knihovnu.

Je 28. říjen 1886 a na ostrůvku Liberty Island je slavnostně odhalena téměř padesátimetrová socha navržená konstruktérem Gustavem Eiffelem a sochařem Frédéricem Bartholdim. Tento francouzský dárek se brzy stane symbolem Ameriky.

Je 28. říjen 1918, 9 hodin ráno. Antonín Švehla, budoucí předseda vlády a František Soukup přebírají v Praze Válečný obilní ústav, aby zabránili odvozu obilí na frontu. V Ženevě zatím Karel Kramář a Edvard Beneš zahajují jednání o budoucí podobě československého státu. Rakousko-Uhersko uznává podmínky míru včetně autonomie jednotlivých národů. Tuto zprávu si lidé vykládají jako uznání nezávislosti a dochází k živelným demonstracím, kdy jsou ničeny Rakousko-Uherské symboly. Večer vydává Národní výbor první Zákon o zřízení samostatného státu československého a na našem území tak opět vzniká samostatný stát.

Je 28. říjen 1919. Ve Washingtonu Kongres Spojených států přehlasoval veto presidenta Woodrowa Wilsona. Začíná prohibice.

Je 28. říjen 1922. Desítky tisíc fašistů pochodují na Řím a Benito Mussolini se dostává k moci.

Je 28. říjen 1939. Je výročí založení samostatného československého státu a v protektorátu Čechy a Morava dochází k masovým demonstracím proti nacistické okupaci. Během nepokojů jsou v Praze smrtelně zraněni čtyřiadvacetiletý student medicíny Jan Opletal a dvaadvacetiletý dělník Václav Sedláček.

Je 28. říjen 2009. Je středa, přesto nemusíme do práce ani do školy. A když někdo jde, tak pěkně za příplatek. V televizi běží filmy a pohádky. Panuje poklidná atmosféra. V České republice je totiž svátek, pohoda a navíc vyšel Bosston.

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
2 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.