Everesta, s.r.o.

Všude je střed světa

Všude je střed světa

vypráví: Vratislav Brabenec
omaloval: Matěj Forman
nakladatelství Meandr, edice Modrý slon, vydání první, Praha 2005

Útlá modrá knížka s ostrůvkem a plachetnicí na přebalu a s názvem „Všude je střed světa“ slibuje pohodlné moderní čtení - krátké svěží kapitolky, které jen tak pohladí na podzemní cestě mezi Muzeem a Holešovicemi nebo vystačí akorát tak na osm stanic tramvaje.

Vratislav Brabenec, „muzikant, zahradník a drvoštěp, farmář a básník, saxofonista a textař legendární undergroundové skupiny Plastic People of the Universe“ vypráví jednoduché krátké epizodky ze svého soužití se zvířenou, disentem a emigrací. Fauna hraje roli hlavní, ostatní se stává spíše kulisou, ovšem nutno neupřít náležité místo také ženě, elementu pro děj ne výraznému, ke kterému však autor přistupuje s úctou stejně jako ke všemu dýchajícímu ve svém životě. Většinou spíš krátká pousmání nad půvabem života mají každé svoje symbolické jádro, kolem nějž si vypravěč zlehka pofilozofuje.

Obyčejnost věcí a tvorů, o kterých rozkládá, naprosto souhlasí s obyčejností jazyka, jímž píše. Mluveného, místy trochu kostrbatého, podobajícího se spíše proudu řeči než tištěným stránkám. U některých vět se možná zamyslíte, kam až sahá lehká neobratnost záměrná. Ale protože je na místě a je svá, přijmete ji bez výhrad. Stejně jako trochu podivné veršovánky v úvodu každé z kapitol, takové textařské hrátky, někdy hezké, houpavé, nápadité, někdy poněkud intelektuální a zbytečné.

A tak netěší-li vás pošmourné cesty podmoklým večerem nebo nemáte-li u děcka čas si sednout nad víc než dvě stránky, pořiďte si do tramvaje, autobusu nebo k plotně modrý svazek Brabencova vyprávění omalovaného Matějem Formanem a proloženého humorem života.

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
3 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.