Everesta, s.r.o.

Za prací za Atlantik

Tomáš Sadílek working

Zajímalo mě, jaké to je pracovat v USA, a tak jsem kontaktoval svého bývalého spolužáka Tomáše Sadílka, který se tam velmi dobře uchytil a požádal jsem ho o korespondenční rozhovor. Do Ameriky vyjel původně za studiem z Fakulty elektrotechnické pražského ČVUT. Dnes už pracuje na plný úvazek ve společnosti Advanced Energy Conversion. Musíte omluvit technické výrazy a amerikanismy, kterými je jeho řeč prošpikována. Přeci jen je Tomáš v USA už nějaký ten pátek.

1) Čím se vlastně firma AEC zabývá?

Produkujeme věci na zakázku pro spoustu technologických společností od General Electrics přes atomové laboratoře až po slavnou americkou armádu. Já konkrétně pracuji na měniči energie, jehož vývoj začal před rokem. Ostatní lidi na to nemají čas, takže jsem nastoupil já. Nejdřív jako independent study na škole, později full time po graduaci.

2) Měnič energie? Co si pod tím má laik představit?

Je to část zařízení, která mění energii ze střídavého proudu na proud stejnosměrný a naopak. Jednoduchá pomůcka je skupina AC/DC :). Výpadky energie jsou celkem běžné a ve Státech je proto velice oblíbený přenosný generátor fungující na benzín. S tím jsou spojeny vysoké ekologické náklady (malý výkon, zpravidla plná nádrž vystačí jen na pár hodin...). Náš systém je napojen na vysokokapacitní low-maintenance baterie. Maximální výkon je 5kW (což je rozumná mez) neustále a 10kW špička (start kamen, pračky, atp.). Tou nejlepší featurou (vlastností) je nejspíše téměř neomezená modularita tohoto systému. Zeus (mé obchodní jméno, které jsem "cranked up" zhruba před měsícem :)) je totiž možné spojovat sériově (a tak zvýšit napětí) a paralelně (zlepšit kapacitu). Pokud se tedy tento systém podaří dokončit, Obamova administrativa má potenciál jej učinit komerčně velice úspěšným.

3) Zmínil ses, že máte zakázky také od armády. Jsou u vás nastavena nějaká bezpečnostní pravidla, aby se informace nedostávaly ven?

Pracuji pro firmu na full time pouze dva měsíce, ale na bezpečnost se klade vysoký důraz. Společnost se přestěhovala na nové, vetší místo o rozloze 10.000 sq foot (asi 930 metrů čtverečních). Zhruba desetina je oddělena speciální stěnou. Dr. Torrey, který je CEO této společnosti, má úzké styky s NAVY, ARMY i jejich subsidiaries (dceřiné společnosti). Získal doktorát na prestižním M.I.T., poté učil na skvělých univerzitách (RPI, WPI), které jsou v celosvětovém žebříčku v první stovce (naše CVUT je 400. - 500.). Já jako občan Evropské unie nesmím pracovat na projektech, pro které je potřeba bezpečnostní prověrka.

Menší perlička na závěr: pokud armáda nebo jaderné laboratoře zadají objednávku, tak se firma stejně moc nedozví o funkčnosti požadovaného zařízeni jako celku. Například náš poslední projekt byl pro státní jaderné laboratoře - box měnicí spektrum analogových signálů do optického (a tedy digitálního formátu). My jsme opravdu nevěděli, k čemu a jak toto zařízení bude sloužit. Jen pro vstup na jejich premises (areál) je potřeba prověrka plus naplánovaná trasa aspoň dva měsíce dopředu. Sniper věže a protitankové valy patří k základním ochranným opatřením laboratorního komplexu (ne našeho). Samozřejmě, pokud se nějakým způsobem dostanu k utajeným informacím a zneužiji je, nastane válečný soud :)..

4) V čem jsou podle tebe hlavní rozdíly mezi tím být zaměstnaný v americké a v české firmě?

Motivace. Technologicky jsou Státy na užasné výši, naprostá většina nositelů Nobelovy ceny pracuje právě v USA, takže věda a výzkum jsou priorita. Možnost pracovat na zajímavých projektech patří mezi základní aspekty tzv. job satisfaction. Například mě peníze motivují poměrně málo (bylo dokázáno, že křivka job satisfaction/average pay (uspokojení z práce / průměrný plat) je téměř plochá, nekorelovaná), ale zajímavé projekty definitivně zvyšují OCB a Absenteeism aspekty (organizational citizenship behavior + zanedbávaní). Take turnover (výměna práce) je poměrně malý u technologických firem.

Zpět k peněžní odměně: pokud inženýr první rok po škole vydělá $50k/$35k čistého, tak je možné žít za $1000 dolaru měsíčně (započítáno pojištění/auto pojištění, benzín, rent, jídlo, internet, elektřina). Většina peněz tedy může jít na splácení půjček, na savings account (spořící účet) nebo na zábavu. Distribuce platu u nás doma je samozřejmě velice rozdílná.

5) Jaká jsou práva a povinnosti zaměstnanců v amerických firmách? Je tam více volnosti? Nebo naopak dbají na disciplínu?

Krátce: dva týdny dovolené, nedoloveny téměř žádné absence, brutální konkurence (pokud na škole nepatříš k top 10%, tak zapomeň na dobrou práci bez významné známosti). V naší firmě jsme poměrně volní - máme flexibilní hodiny a jedeme na výkon, ne na punch clock (píchačky). Na druhou stranu i na státní svátek polovina přišla do práce). Ostatní společnosti jsou přísné mnohem více. Na stěnách nám visí povinné informace (jak od federální, tak od státní vlády) o právech a povinnostech zaměstnance i zaměstnavatele, minimální gáži apod.

6) Jak sleduješ současnou ekonomickou recesi v USA? Projevila se nějak na Vaší práci?

Krizi samozřejmě sleduji velice bedlivě. Zakázek ubylo, což se samozřejmě projevilo na našich stavech - z deseti zaměstnanců jsme dole na sedmi.

7) V České republice je technických inženýrů nedostatek. Člověk s tvými zkušenostmi a vzděláním se tady určitě uplatní. Plánuješ někdy návrat? Jak by sis představoval svůj další profesní život?

Uvědomil jsem si, že nechci být celý život zavřený u rýsovacího prkna, moje mentalita mi velí být neustále v kontaktu s lidmi. Jako hardware/software designer s praxí by určitě nebyl problém najít v Česku práci, ale pokud se vrátím, tak plánuji začít kariéru jako technický/ekonomický konzultant spíše než hardcore inženýr. Pokud se rozhodnu zůstat ve Státech, tak můj další krok bude doktorát v Electrical Engineering na jedné z mnoha prestižních univerzit - doufám v Kalifornii nebo Boston.

Logo AEC

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
2 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.