Everesta, s.r.o.

Za uměním do doků

DOX

Na podzim minulého roku byla otevřena v pražských Holešovicích nová umělecká galerie Centrum současného umění DOX. Sám název této nezávislé instituce napovídá, že jsou zde prezentována převážně moderní umělecká díla a to z různých oborů. Od malířství a sochařství přes fotografii, design, architekturu až po nová média.

Slovo DOX odkazuje na industriální architekturu samotné budovy. Toto architektonické dílo by stálo za pozornost, i kdyby byla budova zcela prázdná. DOX se nachází v blízkosti holešovického přístavu a jako mnoho jiných staveb v dnešních Holešovicích i DOX vznikl revitalizací průmyslové architektury. Autorem přestavby je architekt Ivan Kroupa, který doplnil zrekonstruované budovy bývalé továrny na kovovýrobu novými stavbami, a vytvořil tak jakýsi labyrint.

V současnosti zde můžete vidět například výstavu maleb a projekcí Ani z nebe odpovědi nepadají. Rakouský umělec Markus Huemer se snaží svojí sérií obrazů, kde kombinuje malbu a digitální technologie, hledat pozici malířství v době elektronických obrazů. Obrazy jsou vybaveny vtipnými názvy, které provokují k zamyšlení, a celá výstava působí lehce ironicky.
Dále je v DOXu otevřena výstava s názvem Manop, první poslední. Jde o projekt, který konfrontuje fotografie Barbory Šlapetové se sérií soch od Lukáše Rittsteina.
Své si zde najdou i méně nároční návštěvníci. Například výstava plakátů studentů vysokých výtvarných škol EVROPA BEZ BARIÉR určitě nikoho nezklame.
Do 27. dubna je zde k vidění také obraz Baracka Obamy od Josého-Maríi Cana. Tento španělský umělec nabídl obraz Václavu Havlovi jako dárek pro Baracka Obamu při příležitosti jejich setkání v Praze.
Za pozornost ještě stojí designshop a příjemná kavárna s rozlehlou slunci vystavenou terasou.

Své si zde určitě najdou i návštěvníci, kteří modernímu umění tolik neholdují a skulptury z rozházených rezavých trubek jim nic neříkají. Spojením industriální architektury a moderního umění v prostředí přístavní čtvrti vznikl unikátní komplex, který Vám umožní strávit poklidné chvíle uvnitř rušného velkoměsta.

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
10 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.