Everesta, s.r.o.

Zakladatel krizového managementu

Ian Mitroff

Nebudeme si nic nalhávat, management podléhá módním vlnám. Možná i z toho důvodu ho někteří ani nepovažují za vědu. Management a jeho metody jsou pod výrazným vlivem různých popularizátorů a myslitelů, pro které se často používá krásné slovo – guru. Chtěli bychom Vám některé z těchto guruů (tohle slovo bude oříšek) představit. Ne všichni byli ve svých životech a kariéře úspěšní. Proč jim tedy věřit? Někteří byli naopak nadprůměrně úspěšní, proto jim věří masy, ačkoli mají často úplně jiné podmínky. Některé principy prostě nelze aplikovat za všech okolností.

Začneme méně známou osobností managementu. Ian Mitroff, to jméno zná u nás asi málokdo. Česká verze vyhledavače Google najde po zadání jeho jména pouhých 9 odkazů. A přitom jde o světového odborníka na krizový management a ten je právě v těchto časech nepostradatelný. Na začátek jsme vybrali právě jeho proto, že krizový management je aktuálním tématem a také proto, že jde o člověka, kterého můžete sami kontaktovat, což by se Vám u Henryho Forda nebo Tomáše Bati asi nepodařilo.

Ian Mitroff se narodil v roce 1938 a je teoretikem, konzultantem a emeritním profesorem na několika amerických universitách. Je považován za zakladatele krizového managementu. Specializuje se na prevenci krizí, strategické plánování a etiku pracovního prostředí.
Ve svých názorech vychází z teze, že krize jsou nevyhnutelnou součástí života moderní společnosti. Proto klade důraz na preventivní opatření, která pomohou zmírnit dopady těchto opakovaně se vyskytujících krizových situací. Tvrdí, že je nezbytné průběžně identifikovat a vyhodnocovat existující varovné signály, které jsou předzvěstí nadcházející krize. Takovou krizovou situaci je pak možné snadněji a efektivněji řešit.

Účinnými nástroji zvládání krizových situací jsou podle něj zejména měkké formy řízení. To znamená důraz na osobnostní kvality, firemní kulturu a netradiční způsoby myšlení. Dává tedy za pravdu hlasům, které radí zaměřit se v krizi na lidi, investice do lidského potenciálu a inovací.
Mitroff důsledně rozlišuje předkrizové stadium jako předzvěst a krizové stadium jako následek. Pro obě etapy definuje individuální soubory krizových opatření a manažerských doporučení, čímž vytvořil určitý normativní model zvládání krize.

Ze soukromého života toho lze o Ianu Mitroffovi vypátrat málo. Soustředil se na akademickou kariéru. Původně vystudoval na kalifornské Berkeley fyziku, následovanou stavebním inženýrstvím a postgraduálně tzv. industrial engineering. Jako mnoho skvělých manažerů tedy také on vzešel z technického prostředí. Po bohaté akademické kariéře a poté co publikoval mnoho prací především o krizovém managementu, založil v Oaklandu v Kalifornii soukromou konzultantskou firmu, která se specializuje na „léčení“ lidmi způsobených a vyvolaných krizí.

Má své osobní internetové stránky, kde naleznete také kontakt na něj.

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
1 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.