Everesta, s.r.o.

Zaměstnávání žen z pohledu zaměstnavatele

RB portret

Nedalo nám to a opět se vracíme ke kontroverznímu tématu gender. Navazujeme na článek přinášející výsledky výzkumu diskriminace matek s dětmi. Tentokrát jsme se obrátili na stranu „žalovanou“, tedy na jednoho ze zaměstnavatelů. Situaci na pracovním trhu popisuje Radomil Bábek, ředitel a majitel vzdělávací a poradenské společnosti ECS Edconsia. Pro svoji firmu hledá zaměstnance a zaměstnankyně po celé republice.

1) Na pracovním trhu teď převládá nabídka nad poptávkou. Souhlasil byste s tvrzením, že práce se hledá těžko?
Jistě, práce se teď hledá hůře, nežli třeba před rokem nebo před dvěma. Jsou však profese, které se zaměstnavatelům hledají obtížně i dnes. Například obchodníci, ti, kteří mají dělat aktivní obchod, snad v Česku vymřeli.

2) Hlásí se Vám hodně lidí do výběrových řízení? Lze vysledovat regionální rozdíly?
Pokud hledáme někoho na "kancelářskou" práci, přijdou nám i stovky životopisů během dvou dnů. Když však hledáme obchodního zástupce nebo jiné profese, kdy lidé budou muset aktivně obchodovat, vyhledávat nové klienty a budou i hodnoceni podle dosažených výkonů, pak je odezva mizivá. Přidá mi to, že lidi by nejraději seděli v teple kanceláří a vyřizovali úkoly. Hlavně nesmíte chtít konkrétní výkon a na něj vázat odměnu.

3) Ucházejí se o práci více muži nebo ženy?
K nám se hlásí většinou ženy, ale to vyplývá z povahy naší práce (péče o klienta, hodně telefonování, příprava kurzů atd.). O práci lektorů se však hlásí přibližně rovným dílem jak ženy, tak muži.

4) Myslíte, že žena s dětmi a rodinou je pro zaměstnavatele méně atraktivní? (atraktivní čistě ve smyslu potenciální zaměstnankyně)
Umím si představit, že matka, která má častěji nemocné děti a zůstává s nimi doma, může být pro zaměstnavatele problematickým zaměstnancem. Nejen že její pracovní místo zeje prázdnotou a chybí její pracovní výkon, ale v našem socialistickém zřízení ještě zaměstnavatel hradí prvních čtrnáct (resp. jedenáct) dní pracovní neschopnosti. To může být pro firmu, která zaměstnává větší počet matek s dětmi vážný ekonomický problém. Přesto však já osobně mám, jako zaměstnavatel, přesně opačnou zkušenost. Maminky, které pracují v naší společnosti, jsou ohleduplné ke svým spolupracovnicím i společnosti a žádná nezneužívá možnosti, být s dětmi doma. Naopak, pokud vím, tak spíše hledají taková řešení, aby příliš v práci nechyběly. Moc si toho cením a jsem za takové lidi vděčný.

5) Uvažoval jste o zaměstnávání žen na rodičovské dovolené na částečný úvazek?
O tom jsem nejen uvažoval, ale už jsem to i některým zaměstnankyním nabízel. Zatím této možnosti žádná nevyužila. Vysvětluji si to tak, že mají spoustu práce s domácností a malým dítětem a možná si také chtějí svého potomka co nejvíce užít.

6) Co se Vám vybaví při slově gender?
Pojem gender chápu v jeho původním významu, tedy jako rod či pohlaví, bez sexuálního podtextu. Bohužel si tento pojem přivlastnila skupina lidí, v drtivé většině žen, a udělala z pojmu gender ekvivalent k feminismu. V jejich pojetí se genderová studia stala ideologií, stejně umělou a pokřivenou jako marxismus-leninismus komunistů nebo antropologie v pojetí nacistů. Pokud to někomu připadá přitažené za vlasy, pak doporučuji pozorně si přečíst jejich různé texty, skripta nebo navštívit přednášky genderových studií. Namísto třídního boje hlásají boj proti mužům. A to je podle mého scestné. Na světě žijí ženy a muži spolu, ne proti sobě.


Ať už jste nebo nejste maminkou. Máte-li zájem o práci ve společnosti ECS Edconsia, volné pozice najdete zde.

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
5 + 6 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.