Everesta, s.r.o.

Život není přímka

Radomil Bábek, skupina ECS

Jednou jsi dole, jednou nahoře. Tento verš ze známé písně dvojice V+W je zároveň výstižným popisem života člověka. Život neběží lineárně, člověk se musí vyrovnávat s výkyvy zdraví, formy, štěstí a vztahů. Stejně jako život člověka, jedince,vyvíjí se i život organizace. Také firma, podnik, společnost, má svoje období lepší a horší; někdy je ve formě, jindy se nedaří, dlouho je zdravá a potom onemocní, po nějaký čas jí přeje štěstí a to ji může opustit.

Život organizace velmi ovlivňují okolní podmínky, danosti, které musí brát majitelé, manažeři a personalisté v úvahu. Musí se s nimi vyrovnat, ale nemohou je změnit. Takovou daností je i kondice hospodářství, stav ekonomiky. Před pěti, šesti lety jsem často slýchával „...na vzdělání, na „školení“ teď nemáme peníze...“ Těm bystrým, předvídavým a chápavým jsem dokázal vysvětlit, že je to přesně naopak, že právě v těžké době je třeba investovat do lidí. Lidé ve firmě a jejich kvalita jsou přece tím hlavním faktorem, který přemůže konkurenci i těžkosti doby. Ti, kdo to nepochopili, se divili, proč je konkurence „válcuje“.

Po období hodokvasu přichází doba, ne snad půstu, ale střídmosti jistě. V minulých dvou, třech letech šly obchody tak trochu samy. O poptávku nebyla nouze a mnohdy bylo více zakázek, nežli výrobních kapacit. V příštích měsících a letech se však opět budou firmy muset velice snažit, aby prosperovaly nebo dokonce přežily. Rozhodující bude, zda ve firmě jsou vzdělaní manažeři, kteří vědí a umí, kteří zvládají své „manažerské řemeslo“. Zda obchodníci rozumějí svým klientům a dokážou si poradit v těžších podmínkách a umí se prosadit proti konkurenci. Bude důležité, zda personalisté budou umět získat a udržet ty správné lidi a jak dokážou plánovat jejich rozvoj, aby podporovali výkon firmy. A zcela zásadní bude, zda budou majitelé společností a vrcholoví manažeři uvažovat strategicky, zda dokážou získat a zvážit všechny dostupné informace a kam svou společnost budou směrovat.

Vážení majitelé, manažeři a personalisté, přeji Vám, abyste zvládli všechny výzvy a těžkosti doby, která nastává. Jsem založením optimista a proto věřím, že se zvýšenou mírou úsilí firmy v naší zemi vše zvládnou a budou prosperovat. Rádi Vám v tom pomůžeme.

Radomil Bábek
ředitel poradenské a servisní skupiny ECS

P.S. Máte-li chuť polemizovat, diskutovat nebo si jen tak popovídat o své firmě či práci, moje adresa je Vám k dispozici. Těším se na vaše dopisy.

radomil.babek@skupinaecs.cz

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
1 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.