Everesta, s.r.o.

Příručka Moraváka v Praze

metro

Pokusili jsme se setsavit desatero nutné pro přežití v Praze:

1) Svůj moravský dialekt se při komunikaci nesnažte potlačovat. Pražák považuje moravský přízvuk za velmi zábavný. U žen je exotický přízvuk dokonce považován za sexy doplněk.

2) Pokud se budete chtít v centru zeptat na cestu, mluvte rovnou anglicky. Pravděpodobně totiž mluvíte s cizincem, což ale není vůbec na škodu. Turista zná Prahu lépe než Pražák.

3) O pražském metru nemluvte jako o krtkovi. Ve skutečnosti tak v Praze nikdo metru neříká a vypadali byste staromódně. Když už chcete být in, raději říkejte, že jedete sockou.

4) Nenadávejte Pražákovi do čecháčků nebo cajzlů. Pravděpodobně je původem z Moravy nebo ze Slovenska.

5) Máte-li mimopražskou značku auta, snažte se na semaforech vystartovat, jakmile se rozsvítí oranžová. Pokud nemáte rychlé reakce, připravte se raději na neustálé troubení a poznámky o vidlácích. V zimě se z Vás však stane král silnic. Pražák totiž jezdí po celý rok na letních pneumatikách a v okamžiku, kdy nečekaně napadne první sníh, nechává auto odstavené u krajnice a propadá panice a hysterickým záchvatům.

6) O všech, kteří přišli do Prahy z větší dálky než je 5 kilometrů od poslední satelitní vesnice, se hovoří jako o náplavách nebo naplaveninách. A to bez ohledu na geografické okolnosti. Pražák ve skutečnosti netuší, odkud a kterým směrem teče Vltava. Pouze ví, že jeden její konec je na Slapech a druhý u Zoologické zahrady v Tróji.

7) Hovoříte-li v kolektivu s krajanem, budete potřebovat simultánní překlad nebo titulky, jinak Vám ostatní nebudou rozumět.

8) Chcete-li si získat respekt, tvrďte všem, že fandíte Baníku. Nebudou Vás mít rádi, ale budou se Vás bát. Vůbec přitom nezáleží na tom, z které části Moravy jste. V Praze stejně nikdo neví, kde Ostrava leží. Většina si myslí, že je v Polsku.

9) Nezdržujte se v Praze déle, než je nezbytně nutné. Pokud tam budete jezdit příliš často nebo dokonce pracovat, přestanou Vás doma mít rádi. Příliš úzké vztahy s Pražáky jsou obzvláště na brněnsku považovány za neodpustitelnou krvesmilnou zradu.

10) A poslední rada: pokuste se oprostit od předsudků. Když pomineme drobné biologické odlišnosti, Pražáci jsou lidé jako všichni ostatní.

Komentáře

Článek sám o sobě je super,

Článek sám o sobě je super, ale tím že dokázal vyvolat takové komentáře, měl by se i s nimi zařadit do zlatého fondu naší slovesnosti.

Nikdy mi Moraváci nevadili,

Nikdy mi Moraváci nevadili, ale teď to co tady předvádějí, je hnus. Co tady dělají? Na co si to hrají? Nikdo je tu nechce. Nikdo je do Čech nezval! Mají plnou hubu keců, ale přesto houfně utíkají ze své moravské domovy a vytvářejí moravská ghetta v Praze. Ať táhnou Moraváci zpátky na Moravu! Jsou to jenom křiváci a potížisti. Nejsou tu vítaní, nic neumí, žádný výsledky nemají, jenom okecávat a rozvracet lidské vztahy. Neumí se chovat slušně, chovají se jen alibisticky, pokrytecky, provokativně. Moraváka už cítím na dálku, jak zmoklého psa. Moraváci, dialekt změníte, oblečení změníte, ale povahu, POVAHU tu změnit nedokážete. Naštěstí! Nechci tu Moraváky živit, nechci s nimi pracovat, nechci s nimi bydlet. Je Vás - moravských sviní - už v Čechách moc, tak to pochopte. Všeho moc škodí. Na Moravě nikdo - NIKDO - není, stačí si zajet v pracovní dny na Moravu. Je tam krásně. Asi se tam odstěhuju. Na pár let než se zase svině vrátí domů. A jak bylo v Čechách krásně.

Máte tam starou mapu metra

Máte tam starou mapu metra :D

Tento článek..

Nevím, co si chtěl člověk co to psal dokázat. Pražáci nejsou v Česku v oblibě.
Proč?
Že pijou pivo? Že se v Praze nevyznají? Že jsou to bezcitní, hloupý ubožáci? Že v jejich městě má sídlo náš
ňouma všech ňoumů, prezident? atd.. Nechápu, proč všichni hází Pražáky do jednoho pytle. Jakoby v Praze nebyl někdo (podle Vás) normální. Já sama jsem se v Praze narodila a žiji tu. Máma je ze Sedlčan, táta bohužel z Prahy. Neřekla bych, že je na mě něco zlého - pivo nepiji, nekouřím a snažím se v praze
vyznat i když je to někdy těžké.

Moravák v Praze

Po mnoha letech společného života s Moravákem v Praze několik drobných, ale pro přežití nezbytných poznámek:
ad 1) Pouze Brňáci by si měli dát pozor na používání hantecu - nejenže Pražákům nepřipadá zábavný a sexy, ale zdá se jim, že jim hrubě nadáváte. To by u výbušnějších a málo tolerantních jedinců (včetně těch pocházejících z jiné části Moravy) mohlo vyprovokovat neadekvátní reakci.
ad 8) Podobné emoce jako Baník budí také brněnské kluby. Jediný rozdíl je v tom, že Brno jsou schopni lokalizovat (do Asie).
ad 9) To je bohužel smutná pravda - ale jen do okamžiku, než Brňák něco potřebuje. Pak jste zase kámoš. A běda tomu, kdo si nevzpomene, že se naposledy s dotyčným setkal ve frontě na oběd na prvním stupni základky.
ad 10) Podle výsledků sčítání lidu je Praha 6. největším moravským městem (podle počtu obyvatel narozených na Moravě). Tak není divu, že jsou Pražáci až na drobné odchylky docela fajn.

Vždycky jsme se smáli s mojim

Vždycky jsme se smáli s mojim chlapem (jsme z Moravy), že "čecháčci" znají pouze čechy, morava a slezsko, z čehoš Moravu chápou jednotně jako "Brno" (docela omezené že).
Tak musím reagovat i na tetnto příspěvek, kdy (asi) pán zmiňuje moravaký prakticky stále jako Brno, brňáci ....
Za to já a nechci mluvit za všechny Moraváky, ale já chápu ČR jako - čechy, morava, slezsko, Brno, Praha ....

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
2 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.