Everesta, s.r.o.

Víte jak funguje klimatizace a chlazení?

Princip klimatizace - Bleteam

PR ČLÁNEK
-
Klimatizace je dnes jednou z běžných součástí našeho života, které si již vůbec neuvědomujeme. Kolikrát o její existenci v místnosti ani nevíme. Jak ale vlastně funguje a kdo ji vymyslel?

CO JE TO KLIMATIZACE?

Klimatizace je zařízení určené pro úpravu vzduchu v určeném prostoru. Klimatizace nevyrábí chlad přímo, ale odebírá teplo ze vzduchu v prostoru z předmětů a látek v něm a prostřednictvím chladicího média ho odvádí mimo místnosti, nejčastěji do venkovního prostředí. Takže bychom mohli jednoduše říci že: Klimatizace odebírá teplý vzduch z vnitřního prostoru a odvádí ho do prostoru venkovního.
Více na Co je to klimatizace a Princip klimatizace.

Historie klimatizace

První náznaky klimatizace byly zaznamenány již ve starém Římě, kde movití Římané nechali vést akvadukt kolem zdí svého obydlí, čímž docházelo k jejich ochlazení. Již tehdy byl využit základní princip klimatizace - odebíralo se teplo z materiálu (zdiva) pomocí chladícího média, jímž tehdy byla voda, která se využívá v některých případech dodnes.

První zmínky o principu klimatizace v moderním pojetí nacházíme v roce 1820, kdy britský vědec Michael Faraday zjistil, že stlačené amonium (NH3) v kapalném stavu dokáže chladit, pokud je postupně vypouštěno. Na základě tohoto principu byla o pár desítek let později již vynalezena první klimatizace.
Více na Historie klimatizace

Komentáře

Klima

Klimatizace Brno a okolí

http://www.encofaservis.cz/produkty/klimatizace

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
3 + 11 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.