Everesta, s.r.o.

Beseda na téma Muži v krizi

Půllitry

Sport spojuje muže různých generací i životních zkušeností. O ženách ale víme všichni dost. Po tréninku jsme rozpoutali debatu.

Co říkáte tomu, že jsou muži v krizi? Že sociální role muže je ztracená....

Nikdo nic neříká.

Jakto že nic nevíte, vždyť se o tom všude píše, že nevíme, co si máme počít!

Fakt? Já jsem to doteď neslyšel.

Jo, slyšel jsem to, ale nesouhlasím. Tím nechci říct, že nejsou muži, kteří jsou ztraceni a neví, co se sebou, ale není možný, že ta doba neumožňuje mužům mít své místo. Akorát se proměnily cesty a proměnily se statky, což byla vždycky mužská doména.

Co jsou naše statky teď?

Proměnila se komunikace, vztahy. Nemám na mysli statky jako nakupení hospodářkých budov. Ale problém je v tom, že spousta věcí přestala být doménou jednoho nebo druhého pohlaví. Ale tím pádem bychom se mohli ptát, co ženské. Když jde chlap třeba na mateřskou, ztrácí ženská svoje téma?

Možná je to v tom, že úkolem ženské je rodit děti.....

A co, úkolem chlapa je plodit děti?

..no právě, co je úkolem chlapa?

Úkolem chlapa je prostě pořád postarat se o svoji rodinu. Když začne ženská vydělávat víc, tak každý chlap cítí, že on by se měl starat pořádněji.

Já se taky necítím v krizi.

Vy si dáte ještě Plzínku?

Kdo je tedy v té krizi, o které se mluví?

Já jsem o tom fakt ještě neslyšel.

Já taky ne, člověče, kdes to četl?

V novinách. V časopisech. To je aktuální téma, které prošlo v posledním roce několikrát médii, jsou o tom knížky. Co ti chlapi mají teď dělat, když ženský můžou to samé, co chlapi.

Takže když můžou dělat ženský to, co my, tak my jsme v krizi? Já mám prostě pocit, že všechny tyhle kecy zakládají ženský. Já si nemůžu pomoct.

Já nějak neznám chlapa, kterýmu by vadilo, že ženský můžou to samé, co chlapi.

Já si třeba myslím, že by každý měl dělat to, na co se víc hodí. Proč by měli všichni dělat to samé? Když jsem na něco šikovnější, budu to spíš dělat.

Já si dám taky ještě jedno.

....
To se ví, že dřív, tisíce statisíce let zpátky existoval i matriarchát.

Já si to nedovedu moc představit. Já jsem byl do dneška přesvědčen o tom, že to byl spíš kult toho, že ženský rodí a pečujou o tu rodinu.

Celá společnost začala ale fungovat spíš tak, že ženská si vlastně ochočila muže.

Což dneska už vůbec není.

Samozřejmě, vůbec. Ale že se tomu dokonce i přizpůsobil i menstruační cyklus samic.

Jako že je častější u lidí, než u zvířat?

No jistě, ale právě proto, že žena potřebovala chlapa nějakým způsobem přípoutat, aby jí ochránil ohniště, aby zůstal u mláďat, ona si ho k sobě připoutala, samozřejmě sexem. Častějším. Takže se v evoluci upravil i ten cyklus, aby chlap mohl se ženskou píchat nejen v říji, ale celý rok. Ženský jsou strašné ..... použito slovo podobné slovu bachyně (pozn. red.).

No, celý rok, spíš každý měsíc!

Já si nemyslím, že v pravěku by byly ženské takhle rafinované.

Ale to byla příroda, jako když někomu narostou třeba nohy.

....

Víme, co dělali naši předkové, mimo jiné bojovali a lovili. Ale co máme tedy dělat my?

Já si myslím, že to nikdy nebylo jinak. Chlapi nebyli celý život samurajové a objevitelé. Navíc, když se řekne "samuraj", co se ti vybaví?

Bojovník nebo rytíř.

Ale přitom to byla služebná úloha. Ženské je její naplnění, ženský osud dán
už do vínku. Nepočítám teď výjimky, které jsou nemocné nebo odchýlené od normy, lesbičky a tak. Ale jinak ta ženská svou příležitost má, aby naplnila svůj úkol. Aby se stala matkou. Ale ty máš „postav dom, zasaď strom, zploď syna“, k tomu všemu si musíš tu příležitost ještě vytvořit. Kdežto ta ženská....

...ony jsou příjemkyně, že jo?

No právě, ale ty si musíš ke všemu vytvořit příležitost. Proto asi vzniká ten dnešní dojem krize, protože to vytváření příležitostí je těžší, spousta ženských může vytvářet to, co chlap, takže nás tolik nepotřebujou. V češtině to máme trochu špatně, když říkáme „to Slunce“ a „ten Měsíc“, ale správně je to „ten Helios“ a „ta Luna“. Chlapi jsou tvořivý princip, princip slunce, světla. Ženský jsou princip .... ne nadarmo se říká „měsíčky“. A to slunce je pořád stejné – jistě, dál a blíž. Ale měsíc dorůstá, dorůstá, dorůstá, ale není jediný den, kdy by byl stejný.

Kde jsi na tahle přirovnání přišel?

Snad si nemyslíš, že jsem to objevil já?

Ne, spíš kde jsi to objevil?

To teď předsně nevím....

V egyptské mytologii?

To ne. Z mytologie to není.

Proto ženská energie je ta hlubší, ta skrytá, ta do které nevidíš. Mužská je ta tvořivá, ta božská. Bůh – Adam a z jeho žebra teprve žena. Ale Bůh, který není samozřejmě, ale to je teď jedno, jde o tu symboliku, stvořil Adama k obrazu svému.

Přijde takhle Bůh za Adamem a říká mu: „Hele, Adame, já bych ti dal družku. Bude krásná, milá, hodná, vždycky spolehlivá, vždycky poddajná, chytrá, pro nějakou fundovanou diskusi, všechno, ale musíš mi dát jednu plíci, jednu ledvinu, jednu nohu a jednu ruku.“ A Adam říká: „Ale co bych dostal za jedno žebro?“

To je stejně zajímavé, jakto že se nikdy všechny ženy najednou neohradily proti Bibli? Že je diskriminující.

Dcera mi nevěřila, dokud jsem jí to nenašel u nás v knize, že slovo „žena“ vzniklo z „mužena“. A ještě k té symbolice Slunce a Měsíce, kde my máme pohlavní orgány? Venku. A kde ženské? Schované vevnitř. Obrazně řečeno, ženskou nemůžeš kopnout do vejcí. Protože je taky ženská strašný nepřítel.

Pozn. aut.: Vybral jsem jen malou část z besedy vhodnou pro publikaci. Děkuji všem zúčastněným za jejich názory.

Komentáře

přesně pro tohle mám mužský

přesně pro tohle mám mužský tak ráda - svět je hned prostší, jasnější a vyřešenější.

Pohlavní role

S velikou radostí a zájmem jsem si přečetl tento sportovní minivýzkum na téma "Muži v krizi" a došlo mi, že krize rolí je nutná. S vývojem společnosti se společnost ocitla v postmoderní době kde se učíme postmoderní komunikaci - zpochybňování předsudků a práci s nimi. Chceme-li žít v pohodě, měli bychom si uvědomit, že každý muž v sobě nese něco ženského a každá žena něco mužského a řešením je vytvoření kontextu, který nám bude umožňovat uspokojovat naše vzájemné potřeby. Nejprve je tedy nutné zpochybnit staré, abychom mohli vytvořit nové. Chceme-li urychlit tento proces, měli bychom více držet slovo, neb slovo dělá muže. Muž méně mluví, ale co řekne, mělo by platit. Neplýtvejme tedy slovy a stůjme si za tím co říkáme. :o)

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
6 + 7 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.